Tips mot kviser


Mange har kviser når de er unge og i tenårene, mens andre får utbrudd når de blir eldre. Selv har jeg opplevd irriterende utbrudd fra jeg var tenåring til jeg ble voksen, men har nå klart å få bukt med det. Ofte har det med hormoner å gjøre, men du kan gjøre noen tiltak for å unngå eller redusere utbruddene.

Vær påpasselig med sminken du bruker

Foundationen du bruker på ansiktet hver dag har mye å si. Bruker du en foundation med silikon, mineralolje og for mye fett kan du ende opp med å tette porene. Det er også viktig å unngå parfyme og alkohol i produktene. Mange opplever å få kviser og store porer av Bismuth Oxychloride, som er et mineral som brukes i mange kjente mineralfoundations. Eksempel på fire mineralprodukter som ikke inneholder Bismuth er glominerals flytende foundation, Everyday Minerals, Tikei mineralpudder og Fairytale minerals.

Spis riktig og vær aktiv

Sukker kan gi kviser, mens andre matvarer kan motvirke dem. Du kan for eksempel spise kjøtt, fet fisk, korn, poteter, egg, bær, frukt og grønnsaker – som inneholder sink og A-vitaminer. Det er viktig at en holder seg unna sukker og ferdigmat. Sukker fører faktisk til at kroppen produserer indirekte mer testosteron, og testosteron er det som trigger kviseproduksjonen. Utenom kosthold er det viktig å være aktiv, trene eller gå turer for at huden skal få god blodsirkulasjon.

Finn hudpleieprodukter tilpasset din hud

Har du betent akne, bør du ikke bruke en grov peeling på huden din. Dette vil bare irritere huden mer, og du vil ikke få et godt resultat. Det peste er å bruke en enzympeeling som ligger på huden og eksfolierer uten at du må skrubbe fysisk. Fruktsyreprodukter kan være effektivt på hud med utbrudd, ettersom de eksfolierer og renser huden innvendig. Ofte kommer de underliggende kvisene til overflaten i begynnelsen, og dermed blir det verre før det blir bedre. En bør ikke overdrive produktbruken om en sliter med akne – keep it simple! Generelt bør du bruke en krem med mest vann og lite fett i om du har fet hud, eller en gel eller lotion. Ofte er en uren hud fuktfattig, derfor er det viktig å tilføre fuktighet i form av vann, og ikke fett. Er du veldig fuktfattig kan det også være lurt å bruke et serum som gir mye fuktighet, før du påfører dagkremen. Ellers er det viktig med en god rens og et antibakterielt ansiktsvann tilpasset huden din. En leiremaske kan også hjelpe på å fjerne urenheter. Er du usikker på hvilke produkter som passer deg, kan du gå til en hudpleiesalong og få produktveiledning og/eller hudanalyse. I mange salonger tilbyr de hudanalyse gratis.

 

Rens og eksfolier

Det er veldig viktig å eksfoliere huden en til to ganger i uken, og rense huden morgen og kveld. Husk å bruke toner etterpå, og deretter en krem, gel eller lotion. En fuktighetsgivende maske eller en leirmaske kan også med fordel brukes en til to ganger i uken.

Vær forsiktig med sol

Mange opplever å bli kvitt kvisene en liten periode etter at de har solt seg, men soling kan også føre til flere urenheter. UV-stråler påvirker hudens øverste lag som blir tykkere, og dermed er det vanskeligere for huden å naturlig eksfoliere. Dette fører til døde hudceller som tetter porene og forhindrer at talget i huden slipper ut. Det positive er at UV-stråler demper aktiviteten av aknebakterier, og kan da hjelpe på akne om sommeren, men det gjelder ikke for alle. Økt tykkelse av hudens ytterste hornlag kan også gi mer akne. Dette kan unngås ved å bruke beskyttelse. Solkremer kan øke tilstopningen av porene, derfor er det lurt å bruke en mindre fet solkrem, en gel eller en lotion. Se også etter de kremene som er uten mineralolje, ettersom mineralolje tilstopper porene.

Kjenn etter hvordan huden din er og gå til legen din om du er bekymret

Det er lurt å titte i et speil med godt lys regelmessig for å se hvordan huden reagerer på de nye tiltakene du har gjort. Du merker fort om produktene fungerer eller om det blir verre, ettersom du kjenner din egen hud best. Har du prøvd det meste og er bekymret for at aknen eller kvisene kan forårsakes av for eksempel hormonell ubalanse eller matintoleranse, kan det være lurt å gå til en lege og få henvisning til en spesialist.

10 kommentarer

Siste innlegg